Fill or Kill

Når man lægger en ordre på en børs, kan man sætte nogle særlige ordrebetingelser for den handel.

Fill or kill betyder at ordren skal gå igennem i sin helhed. Hvis ikke det angivne antal aktier øjeblikkeligt kan handles til den angivne maksimumpris makuleres ordren. Ved en fill or kill ordre handles hele ordren altså til den aktuelle salgs- eller købskurs på markedet eller en bedre kurs for at blive gennemført.

Det er normalt kun aktive investorer med store lagerbeholdninger der anvender denne type mæglerinstruks når der handles værdipapirer.

Hvorfor sætte ordrevilkåret Fill or Kill?

Uden brug af fill or kill kan det tage lang tid at gennemføre en større ordre. Hvis investors investeringsstrategi derfor står og falder med at der handles en stor mængde af en aktie til en bestemt kurs, kan fill or kill finde anvendelse. Det kan ske at man får handlet på et tidspunkt hvor kun meget få aktier er udbudt eller efterspurgt til den pris man har sat for sin ordre. I dette tilfælde sørger fill or kill for at man ikke får gennemført en ubetydelig mængde aktier.

Hvordan sætter man ordrebetingelsen?

I netbaserede handelssystemer hos f.eks. Nordnet eller Saxobank vil man kunne anvende ordrebetingelsen fill or kill ved avanceret ordregivning. Det er en ordremetode der sikrer at man kan få hele sin ordre igennem som man vil have den. Den sikre også at man ikke ender med en delordre, hvis kursen svinger op eller ned før man får handlet færdigt.

I de fleste tilfælde vil det for de fleste private investorer dog være tilstrækkeligt at lægge en normal ordre som venter på børsen indtil den er indfriet.

Se også Fill and kill som er en lignende ordretype med lidt andre vilkår.